Salmonella Virüsü ve Dezenfeksiyon ile Beraber Su Deposu Temizliğinin Önemi
Kısaca Salmonella Virüsü
Salmonella enfeksiyonu diğer adı ile salmonelloz virüsü bağırsak sistemini etkileyen yaygın bir bakteri türünde hastalıktır. Tipik bir şekilde insanların ve hayvanların bağırsaklarında yaşayan salmonella virüsü bakterisi dışkı yoluyla atılır. Salmonella virüsü insanlara daha çok kirli su (ki burada su deposu temizliği uygulamalarının önemi ortaya çıkmaktadır) vasıtası veya yiyecekler vasıtası ile bulaşır.
Salmonella Virüsü Nedir?
Çubuk formunda olan ve enterobacteriaceae familyasında yer alan tehlikeli bir bakteridir. Ortalama olarak 2000 alt tipi bulunan salmonella virüsü insanlarda hastalığa neden olur. Salmonella typhi yani ‘tifo’ ve salmonella paratyphi yani ‘paratifo’ yalnızca insanlarda tifo, paratifo olarak adlandırılan enterik ateş ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türlerdir.
Bu bahsini ettiklerimizin dışında kalan salmonella alt tipleri ise non-tifoidal salmonellalar olarak isimlendirilirler.
Salmonella Virüsü İnsanlara Nasıl Bulaşır?
Salmonella virüsünün insanlara bulaşma şekilleri ve alınması gereken tedbirler şu şekildedir;
- Kaynağı bilinmeyen, kontamine olarak adlandırılan yani bakteri bulaşmış olan suların içilmesi ve kullanılması virüsün insanlara bulaşmasında en büyük etkenlerden biridir. Bunun önüne geçebilmek adına kullandığınız depolarda su deposu temizliği ve su sebillerinde ise su sebili temizliği işlemlerini periyodik olarak yapmanız bu salmonelle ve diğer virüs tiplerinden kendinizi korumanızı sağlayacaktır.
- İnsan ve hayvan atıklarının yaşam alanlarında uygun şekilde başka bir alana kotarılmaması ve bunların kaynak sularına karışması,
- İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir ki burada su deposu temizliği önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.
- Muhtevasında Salmonella bakterisi virüsü olupta yeterince iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdaların tüketilmesi durumlarında,
- Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu ve peynirlerden,
- Kontamine yani kirli çiğ sebze, meyve, baharat ve çerezler yoluyla salmonella virüsü bulaşabilir.
- Hasta kümes hayvanları vasıtası ile veya kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar vasıtası ile veya yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler vasıtası ile bu hayvanlara temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde bulaşma olması çok yüksek bir olasılıktır.
Tüm bu sebeplerden ötürü salmonella bakterisi sağlıklı ve hasta insanlardan diğer insanlara rahatlıkla bulaşarak yayılım artmaktadır.
Salmonella Virüsünün Belirtileri Nelerdir?
Salmonella bakterisinin vücuda girmesinden sonra yaklaşık 12-72 saat içinde ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Ortaya çıkan belirtilerden sonra hastalık genellikle 4-7 gün boyunca sürer ve çoğu kişi de tedavi görmeden iyileşir.
Salmonella Virüsü Ne Yapar?
Fakat bu hastalık bazı bireylerde meydana gelen ishal durumu, hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilmektedir. Öte yandan başta yaşlılar olmak üzere bebekler ve bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde bu hastalık daha ciddi bir şekilde seyreder.
Salmonella Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Salmonella virüsünün insanlarda genellikle ishale neden olabilen zararlı bir bakteri türüdür. Bu virüsün bazı türleri ise tifo, paratifo gibi ateşli hastalıklara neden olmaktadır. Diğer salmonella bakterileri ise salmonelloz adı verilen akut bağırsak enfeksiyonuna yol açan salmonelloz hastalığına bir tür gıda zehirlenmesi denir.
Salmonella Ne Kadar Tehlikelidir?
İshal rahatsızlığı bir kişinin tedavi edilmesi için hastaneye yatırılması gerekecek kadar ciddi olabilen bir rahatsızlıktır. Tedbir alınmaz ise bu virüs kan dolaşımında görülebilir. Sonrasında beyne, kemiklere veya eklemlere yayılabilir. Nadiren de olsa, salmonelloz geçirmiş hastalar vücutta başka bir dokudaki enfeksiyon ile birlikte veya enfeksiyondan kısa bir süre sonra gelişen eklem iltihabı adı verilen olarak tanımlanan Reaktif artrit (ReA) geliştirebilir.
Peki Salmonella Öldürür Mü?
Eğer tedavisi iyi yapılmaz ise ve sıvı elektrolit dengesi de zamanında yerine getirilmezse salmonella virüsünün vasıtası ile meydana gelen hastalık ölümcül olabilmektedir. Eski zamanlarda bu virüse karşın ölüm oranı çok yüksek seviyelerdeydi fakat günümüzde iyi bir tıbbi bakımın yanında antibiyotik tedavisiyle ölüm oranı fazlasıyla düştü.
Su kirliliği de ciddi salgınlara neden olur.
Salmonella Virüsü Nasıl Temizlenir?
Yemeklerin yüksek ateşte pişirilmesi, sütün ise pastörizasyonu salmonella bakterisini tamamen öldürerek bu tehlikeyi ortadan kaldırır.
Salmonella bakterisi virüsüne karşı aşı bulunsa da koruyuculuğu yüksek değildir;
Bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi yetersizliği olan kişilerde riskin daha büyük olmasına karşın tüm yaş gruplarındaki insanlarda risk altındadır.
- Salmonella bakteri virüsü belirtileri gösteren çocuklar vakit geçirilmeden bir hekime gösterilmesi gerekmektedir.
- Hamile ve emziren kişilerin hasta olması durumunda derhal hekime başvurmaları, hekim onayı olmadıkça ilaç almamaları gerekmektedir.